Nederlands Kampioenschap Mirror 2005

 

Op donderdag 7 juli 9.00 uur werden in de loods van Regatta Center Medemblik de meettafel voor de zeilen opgesteld.

Het was gezellig op het Regatta Center. Het mooie weer en de WK van de J22 ( zo’n 80 boten) waren hiervoor o.a. verantwoordelijk. De bootschappen voor de lunches, voor de hapjes en de drankjes van de toeschouwerboot en de aanstaande barbecue, waren gedaan.

 

Cle Jeltes was present om 10.00 uur en de metingen konden beginnen. Eerst werd de D’FORCE (70315) gemeten. Deze op het randje gebouwde boot bleek achteraf 1 fout te hebben, de zwaardkast zat 2 mm teveel naar achteren. Gelukkig kon dit worden verholpen door de wand van de zwaardkast met een laag polyester van 2 mm op te vullen. Het zwaard 2 mm minder breed en klaar was de klus. Daarna de polyester Mirror (70330) want hiermee gingen de zussen Albers mee varen. Deze boot bleek circa 1000 gram te licht. Nadat het correctie gewicht onder het bankje was aangebracht kon ook deze Mirror weer verder.  Alle zeilen, op de nieuwe spinnaker na van Trident, kwamen door de keuring van Cle en een dag van hard werken zat erop.

 

Op vrijdag 8 juli werden de laatste boten gemeten en alles was gereed voor de eerste start, die om 14.00 uur gepland was. Het regende en de wind liet het afweten, maar om 12.00 uur werd het weer droog en een schraal zonnetje gaf het centrum weer een vrolijke aanblik. Monica en Veronica deelde heerlijke boterhammen uit aan de wachtende zeilers en helpers. De race officer (Lex Vogelenzang) gaf het sein om het water op te gaan. Het startschip tezamen met de rubberboten verliet de haven en de baan werd nabij Andijk uitgezet. Met zijn allen op de toeschouwerboot van de familie Mertens en de race kon beginnen.

 

Windkracht 2 tot maximaal 3 was het type weer voor de lichtere bemanningen… Het startschot en een goede start van Sander en Thijn Mertens tezamen met Marieke Miedema en Timothea Berghuys deed vermoeden dat het een spannende race zou gaan worden. Maar al na het eerste rak lag de D’Force (lodewyck  en Thies) op de eerste plaats en die plaats, werd niet meer afgestaan. Peter en Max Mertens, de getypte kampioenen hadden een mindere start en die konden ze in dit lichte weer niet meer goed maken. Sander en Thijn vaarden constant op de 2de plek. Verrassend was het dat de dames Albers in de polyester boot, waarin ze nog nooit hadden gevaren, op een mooie 3de plaats wisten te eindigen.  Jan Klopper en Susanne de Vries verloren na een aanvankelijke goede start terrein. Hun keuze van het rak deed vermoeden dat zij gokten op de voorspelde windraaiing naar het noorden, maar de wind draaide naar het zuiden, ze wisten toch nog de 5de plek te veroveren.  Het team Sander Vogelenzang en Dannis Ernest vaarden ook in een voor hen onbekende boot en wisten tezamen met het team Dancker Bijleveld en Bas Schreuder net niet de kopgroep bij te houden. Het team Floris en Pigeot sloot de rij en tijdens het laatste rak zakte de wind helemaal in met als gevolg dat er 4 boten de finish niet binnen de gestelde limiet van 20 minuten wisten te behalen. De door de dames Schreuder en Bijleveld gesmeerde boterhammen (lunches) werden aan de zeilers uitgedeeld en het was wachten op de wind. Maar die kwam niet en de 2de race werd afgelast. Ondanks dat was

de sfeer in de groep uitstekend. Nadat alle boten waren afgetuigd werd er genoten van het Happy Hour (gratis drankjes). Om 19.00 uur werd de eerste race dag besloten met de gezamenlijk maaltijd (nasi met saté) in de bovenzaal met terras van het nieuwe restaurant Berrisz in het Regatta Center Medemblik.  We genoten van de maaltijd en de gezelligheid. De zeilers gingen nog even stappen en de eerste dag zat erop.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tekstvak: WK 2010

26 December 2010 to 8 January 2011 in Albany, Western Australia at the Princess Royal Sailing Club.