Tekstvak: Nederlands Kampioenschap Mirror 2007

Het was een drukte van belang in het Regatta Center Medemblik. Naast wedstrijden van alle Olympische klassen was er ook de Genever cup van de eenheidsklasse Dyas. Besloten was de Mirror tezamen met de Dyas te laten varen. Dat ging prima. Zowel de zeilers van de Mirrorklasse als de zeilers van de Dyas hebben elkaar geen enkel moment gehinderd. 

Maar liefst 11 boten hadden zich ingeschreven, waarvan 5 nieuwe teams. Dat waren er 3 meer dan vorig jaar. Het weer was prachtig en de wind niet al te sterk. Kortom een mooie start van het kampioenschap om aan het IJsselmeer water te wennen.  

Het Palaver was gepland om 9.30 uur, maar het duurde even voordat de meeste zeilers binnen waren. 
De eerste start was op vrijdag morgen 11.00 uur en gelet op de tijd werd er besloten de boten alleen te controleren op veiligheid. Lex Vogelenzang was de race officer en die had de banen nogal ver weggelegd (bij de windmolens). Het was dus zaak om op tijd te vertrekken, want de tocht naar de start was zeker 30 minuten varen en als dan de wind wegvalt…… 

Het werd technisch zeilen bij weinig wind. Weinig wind vereist een bijzondere zeiltrim, maar ook goed opletten op waar de vlagen wind zich bevinden. Degene die zich goed hadden voorbereid wisten dat de wind zou gaan draaien van NO naar O.

De Dyassen werden eerst gestart en 5 minuten later de Mirrors. Lodewyck Berghuys, die voor de 2de maal met zijn neef Laurens zeilde, werd vorig jaar onttroond door Sander en Thijn Mertens. Duidelijk was te zien dat ze voor het eerst dit jaar in de boot stapten, maar na enige tijd lagen ze toch aan de kop in het veld. De Nederlandse kampioenen van vorig jaar, Sander en Thijn, hadden ook nauwelijks in de Mirror getraind. Naast de Mirror zeilen zij in een skiff 29’er. De 29’er is een voorloper van de Olympische klasse 49’er. Deze skiffs zien er spectaculair uit en gaan heel hard. Maar het is heel anders zeilen dan in een zeilboot….Het duurde zeker 2 wedstrijden voordat de gebroeders Mertens het zeilen weer onder de knie hadden. 

Lodewyck en Laurens maakten goed gebruik van de windshifts. Tezamen met een prima zeiltrim werden zij onbedreigd 1ste. 
Opvallend was de prestatie van de Belgische deelnemers Jan en Jim Du Pan. Ondanks het feit dat hun zeilen behoorlijk gedateerd waren, werden zij mede door een goede rak keuze 2de tijdens de eerste race.  

Ook de ervaren Sander Vogelenzang tezamen met zijn nieuwe bemanning Jeroen Dubbeld zaten er goed bij. Jeroen liet zien dat hij een volleerde CWO3’er was. Deze Optimisten zeiler was bij elke tack één van de snelste met het controleren van de fok. Anders dan bij de Optimist moest hij nog wel even wennen aan de foktrim. Immers de fok van de Mirror trek je niet altijd dicht. En dat zagen we nog meer nieuwe teams doen. Sander en Jeroen werden knap 3de. 

Maartje en Analoes de Boer, die we een tijd hebben moeten missen, lieten zien dat ze het zeilen niet verleerd waren. Zij waren voor in het veld te vinden en werden knap 4de tijdens de eerste race. 

Pech voor Sander en Thijn Mertens. Hun grootzeil kwam naar beneden, omdat de tophoek was losgeraakt van de gaffel.
De rest van het veld lag een rak achter op deze 4 teams. Deze zeilers hadden de juiste zeiltrim nog niet te pakken.
Rep en Jannes Boonstra behoren tot de beste Mirror zeilers van Edam. Ze hadden besloten om niet in hun eigen boot te gaan