Tekstvak: varen, maar in de wat jongere boot van oud Mirror zeiler Emiel Grotenbregh. Tijdens de eerste race lagen ze ver achter in het veld. Ze  waren zo gedesillusioneerd, dat ze aan de rubber boot doorgaven dat ze de eerste race niet zouden uitvaren. Na een pep talk van Pa Boonstra vervolgden ze toch hun weg. Ze konden echter een dnc (did not compete) niet meer voorkomen. 

Na de 2de start van de Dyas werd er gestart door de Mirrors. We zagen aan een aantal Mirrors dat ze ervan uitgingen dat ze 5 minuten later dan de Dyas zouden worden gestart. Maar omdat de klasse vlag niet was gehesen, hadden ze moeten weten dat het startschot van de Dyas niet het 5 minuten sein was voor de Mirrors………

Ondanks deze verwarring werd er correct gestart. De wind was verder geruimd en de baan lag er netjes in. Ook nu was de dominantie van Lodewyck en Laurens groot. Maar door een knappe manoeuvre van de zusjes de Boer was de afstand, tussen de op nummer 1 en 2 geëindigde zeilers van race 2, niet meer zo groot. Gelegenheids team Jorien Walraven en Max Mertens lieten zien dat ze bij de kopgroep hoorden en zeilden opvallend geroutineerd naar een 3de plaats. 

Onze Belgische vrienden zaten er ook nu goed bij en zeilden naar een 4de plek. 

De afstand tussen deze kopgroep en de overige teams werd behoorlijk kleiner. Door het goed kijken naar de zeiltrim van de andere boten, in combinatie met een betere start, gingen hun boten steeds sneller en kwamen ze steeds iets dichterbij. Alleen  Rep en Jannes, die niet in hun eigen boot zeilden, kregen hun geleende boot maar niet op snelheid. Hylke Sasse en Nadia Vroegindeweij vaarden een constante race en voeren voor de 2de maal naar een 7de plek.

De inmiddels knorrende magen konden eindelijk worden gevuld. De lunch werd op het water uitgedeeld en de zeilers konden genieten van eten, drinken en het mooie weer. Op het startschip, tevens toeschouwerboot, werd gezorgd voor sanitaire, medische en technische hulp. 
Het was 14.30 uur en de voorbereidingen van de 3de en tevens laatste race van de eerste dag waren in volle gang. De wind was gedraaid en afgenomen, dus de boeien moesten worden verlegd. Sander en Thijn hadden een goede start en pakten

meteen de koppositie. In de kop werd ineens strijd geleverd tussen de Nederlandse Kampioenen Sander en Thijn Mertens en Lodewyck en Laurens. Sander en Thijn zeilden lange tijd op kop en werden in het laatste rak voorbij gevaren door de D’Force van Lodewyck en Laurens. Alles was nog mogelijk. Opnieuw waren de Belgen Jan en Jim te sterk voor de rest van het veld en eindigden op een knappe 3de plek.

 

Na de eerste race dag was de stand zoals hiernaast is te zien.